Zoals jullie wel weten schrijven wij een column voor het Nier Magazine en dat doen we met veel plezier. Laatst mochten wij een column schrijven over eten en zout. En voor nierpatiënten, en dan nadrukkelijk voor dialysepatiënten, is dat niet echt een gelukkig huwelijk. Zout maakt meer kapot dan je lief is en is dus echt ‘’not done’’. Het recept dat wij naar de redactie hadden doorgestuurd werd meteen van tafel geschoven... want een Finse pannenkoek met kant en klare eiersalade en gerookte zalm is veel te veel zout en dus schadelijk. Dat betekende, terug naar de tekentafel en iets zoeken wat voor iedereen leuk is om te maken en wat niet zout is.
Want eten is genieten, beleven en nieuwe smaken ontdekken en dat kan heel goed zonder zout. Alleen is dat voor vele onder ons wel even wennen..
We denken er over na om komend najaar naar Italië af te reizen en uiteraard als je aan Italië denkt, denk je aan pizza´s. En daarom is Gideon alvast op zoek gegaan naar een pizza Margherita zonder zout. Pizza Margherita is een typisch Napolitaanse pizza met als ingrediënten tomaten, mozzarella en verder basilicum en olijfolie, deze ingrediënten geven ook de Italiaans
Ingrediënten voor de pizza:
- 500 gram Patentbloem
- 7 gram Instant gist
- 1 el olijfolie
- 275 ml. Water
- 2 tl. Rozemarijn
- 2 tl. Oregano
- 1 Bol mozzarella (125 gram)
- 3 tomaten
- Rucola
- Homemade Chili olie
Om te beginnen heb je de homemade chili olie nodig. En dit is echt niet moeilijk te maken maar wel een goede vervanger voor het zout als je smaak wil toevoegen aan je pizza.
Ingrediënten voor de Chili Olie:
- 500 ml Olijfolie
- 8 rode kleine Chilipepers
- 4 gedroogde Chilipepers
- 1 el. Chilivlokken
- 3 teentjes knoflook
Doe de chilipepers, de gedroogde chilipepers en de chilivlokken in een koekenpan. Snijd de 3 teentjes knoflook in vieren en voeg toe in de pan bij de pepers. Voeg de olijfolie toe en verhit tot zo’n 70 graden, het hele mengsel mag absoluut niet koken. Laat het geheel zo’n 5 minuten doorgaren zodat de smaken zich mooi kunnen mengen.
Doe de kleine chilipepers, de gedroogde chilipepers, de chilivlokken en de knoflook in een fles. Voeg de warme olie toe en laat minstens een nacht trekken.
Het pizzadeeg maken kan met de hand, maar als je een mixer hebt is dat natuurlijk makkelijker. Doe de bloem, gist, olijfolie, rozemarijn, oregano en het water in de kom en mix dit in 10 minuten tot een mooie bol deeg. Haal het deeg uit de kom en maak er 2 bollen van. Zet dit een uurtje weg en laat dit afgedekt (vershoudfolie) rijzen. In dat uurtje kan je de tomaten pellen. Snij met een mesje aan de onderkant van de tomaat een kruisje en gooi ze in een pan met kokend water zodat het velletje van de tomaat loskomt. Als de tomaten zijn afgekoeld kun je ze pletten tot een mooie tomatensaus, en met wat Italiaanse kruiden breng je dit geheel op smaak.
Verwarm ondertussen de oven op 220 graden. Haal één bol uit de kom en maak er een mooie pizza van. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier. Smeer de helft van de homemade tomatensaus over het deeg en verdeel er stukjes mozzarella over. Schuif de pizza in de oven, en bak deze af. Haal de pizza uit de oven, verdeel de rucola over de pizza en maak dit af met je homemade chili olie. Dit kan je herhalen met de tweede bol deeg. Ik zeg in ieder geval eet smakelijk.
voedingswaarde van alle pizza ingrediënten: 2200 kcal, 83 g eiwit, 640 mg natrium, 2100 mg kalium, 360 g koolhydraten, 1160 mg fosfaat.
voedingswaarde per pizza: 1100 kcal, 41 g eiwit, 320 mg natrium, 1050 mg kalium, 180 g koolhydraten, 580 mg fosfaat,