Op een van onze vakanties door de Ardennen kwamen we uit bij de abdij van Orval. Hier deden we een georganiseerde rondleiding. Zelf ben ik niet zo van de kerken of kathedralen maar deze was toch echt wel bijzonder. Misschien lag het aan de gids of de geschiedenis die mijn aandacht trok. Maar deze Abdij is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Want je eindigt na de rondleiding namelijk in de winkel waar ze niet alleen bier uit eigen bron verkopen maar ook de kaas die hier verkocht wordt wordt dus hier tot op de dag van vandaag gemaakt en gegeten. De keuze is reuze, al zeg ik het zelf. Van een jonge kaas tot een lekker overrijp bierkaasje dat mooi verpakt zit in een goudkleurig inpakpapiertje, genoeg keus voor iedereen.
Aan de overzijde van de Abdij zit namelijk een brasserie waar wij een overheerlijk, botermalse en zachte kaasquiche aten, waarbij mij de inspiratie ontstond voor een recept uit Orval.
Ingrediënten:
- Quiche deeg (kant en klaar)
- 3 a 4 eieren
- 200 ml Melk
- 300 gram Kaas
- 1 tl Oregano
- Peper
- Oven op 200 graden Celsius +/- 20 minuten
Verwarm de oven op 200 graden. Voordat je de kant en klare deeg in een rond bakblik doet, zorg er dan voor dat je er een bakpapiertje in hebt liggen. Dit voorkomt enige frustratie als de quiche uit de oven komt.
Leg nu de kant en klare quichebodem in een rond bakblik. Voor dit recept gebruik ik zelf drie soorten kaas. Zo krijg je verschillende smaken die elkaar goed kunnen aanvullen. Bijv. een jonge kaas, extra belegen en/of een gruyere, maar een Franse schimmelkaas kan natuurlijk ook. Deze keuze laat ik lekker aan jullie over. Voordeel is wel, als je een wat ouder kaasje gebruikt, dat iets langer gerijpt is, hoef je in principe geen zout te gebruiken.
Breek drie eieren in een kom en schud deze even goed door elkaar. voeg de 200 ml melk, oregano en zwarte peper aan het eimengsel en giet dan het eiermengsel in het bakblik met de kaas. Zet dit nu in de oven voor ongeveer 20 minuten en kijk of de quiche gaar is.
Extra tip, leg er plakken tomaat overheen of kleine cherry tomaatjes
