Finse pannenkoek met zalm en eiersalade, met extra zelfgemaakte mayonaise

Gepubliceerd op: 05-11-2024

Voordat we kunnen beginnen met die overheerlijke pannenkoek met warm gerookte zalm, wil ik jullie eerst even vertellen hoe dit allemaal tot stand is gekomen. 

Tijdens onze Hoge Noorden Roadtrip met de camper reden we tegen een sami-tentje aan die je in Finland overigens bijna overal tegenkomt. Een leuk aangeklede tipitent met een rendier gewei boven de deur en overal citronella kaarsen die je zouden moeten beschermen tegen die verdraaide muggen, die je op plaatsen prikken waar zelf het daglicht niet schijnt. 

Maargoed bij binnenkomst werd ik vriendelijk te woord gestaan door de eigenaresse met de vraag, wat ik graag zou willen eten of drinken. Na het bestuderen van de menukaart was het voor mij geen moeilijke keuze. Want als er maar iets van zalm op een menukaart staat, ben ik daar vaak wel voor te porren en zo ook ditmaal. Een dikke vette platte Finse pannenkoek met zalm, ei en mayo, geen idee of het wel te pruimen valt, koos ik dan toch ook ditmaal voor het onbekende. 

Na deze klein en korte anekdotes dan nu het recept:

Uiteraard was het originele recept echt super lekker, maar ik wil er graag een eigen draai aan geven en het nog simpeler maken voor als je onderweg bent. Dus vervang ik de gekookte eieren en de zelfgemaakte mayonaise voor een bakje eiersalade, waardoor het nu voor iedereen mogelijk is om deze pannenkoek te kunnen maken.

  • 2 eieren
  • X aantal ml melk
  • X aantal gram bloem
  • 1 stuk gerookte zalm
  • Dill
  • 1 bakje eiersalade (kant en klaar)
  • boter

We beginnen met het beslag op basis van ei, melk en bloem en ik heb daar eigenlijk geen verhoudingen voor. Wat er wel altijd in gaat zijn twee eieren. Dus eerst de natte delen, melk en ei, daarna pas de bloem. En als het te dun is dan een beetje bloem erbij en visa versa.

We gaan nu pannenkoeken bakken. Scheut boter in de pan en bakken maar. Als de pannenkoek klaar is leg hem op een bord en smeer de helft van de pannenkoek in met eiersalade, verdeel de versnipperde zalm over de eiersalade. Vouw hem dicht en serveer hem aan je jezelf of gasten.

Eet smakelijk…

Mocht je toch liever het originele recept met de gekookte eieren en de zelfgemaakte mayonaise willen maken, heb ik hier het recept voor de zelfgemaakte mayonaise:

  • 1 tl Azijn
  • 2 tl Mosterd
  • Zonnebloemolie
  • Snufje zout
  • Boter
  • Benodigdheden
  • Staafmixer
  • Hoge beker

Voor de zelfgemaakte mayonaise doe je alle ingrediënten, in het bakje van de staafmixer. En niet meteen alle olie erin maar een klein beetje. Draai even door. Voeg dan een scheut olie toe, draai weer en herhaal dit tot je ziet dat de olie gaat binden. Voeg nu een grotere hoeveelheid olie toe en draai tot het de goede en juiste dikte heeft die jij wil hebben en lekker vind. Doe de mayo in een spuitzak en leg deze even weg in de koelkast.

Bekijk hier het filmpje waar in je ziet dat we deze overheerlijke pannenkoek besteld hadden: https://youtu.be/FEpjcUMXCgw?si=izY1d1-eg96qbOI4

Finse pannenkoek met zalm en ei, met zelfgemaakte mayonaise
Scroll naar boven